<$BlogRSDUrl$>

dinsdag, augustus 31, 2010

EEN BELOFTE IN EEN ZILVEREN WIEGJE
In Nepal viert men het Hindoefestival Krishna Janmashtami, de dag waarop Krishna geboren werd. Veel mensen hebben een zilveren wiegje in huis dat op deze dag vereerd wordt. Dit wiegje is het symbool voor de belofte van Krishna om de wereld van het kwaad te bevrijden.

Labels:


Reageer
DROMEN AAN HET ZWEMBAD
Wat is het toch heerlijk om een eigen zwembad in de tuin te hebben, aan de rand waarvan je kunt liggen dromen. Die dromen gaan dan vooral over mooi weer, het soort weer dat je nodig hebt om aan de rand van datzelfde zwembad te kunnen liggen. In de bijna zes weken vakantie die ik heb gehad, zijn er welgeteld drie mooie dagen geweest. De rest was matig - te matig om aan het zwembad te liggen, laat staan erin.
"Herma-vakantieweer" is een gevleugelde uitdrukking geworden bij ons thuis. Als de zon door de wolken piept, roepen de kinderen:
"Mam, zit je soms stiekem te werken?"
Zij hebben ook reeds het verzoek ingediend, of ik mijn zomervakantie volgend jaar ver buiten de schoolvakantieperiode op kan nemen. Maar ik blijf dromen. Met klapperende tanden lig ik naast het zwembad en hoop op betere tijden. Want eens moet die opwarming van de aarde toch ook bij ons zijn vruchten afwerpen. En dan zit ik maar vast klaar met mijn cocktail en een kroketje!

Labels:


Reageer

maandag, augustus 30, 2010

EEN FEEST VOOR DE BANKIERS
In Engeland is het "Summer Bank Holiday", één van de zes bank holidays die officieel zijn vastgesteld. Het maakt niet uit als je geen bankier bent, je hebt toch vrij, ook al valt er niets te vieren. Banken zijn tenslotte ook niet meer die mega-winstmakende instituten van weleer, dus daar hoeft de regering geen vrij voor te geven. Ze kosten al geld genoeg. Maar je hoeft tenminste niet Maria twee keer naar de hemel te laten gaan voor een feestje.

Labels:


Reageer

zaterdag, augustus 28, 2010

DE ONTBEENDE EEND
In de film "Julie en Julia" werd het klapstuk gevormd door de ontbeende eend. Nu houd ik niet erg van ontbenen en bovendien koester ik geen ambitie om de slager te evenaren; daarom heb ik een ander klapstuk bedacht voor het bereiken van de 2.000 recepten-grens. Het moest natuurlijk wel iets zijn, wat een beetje ingewikkeld was en waar wat tijd aan besteed moest worden, en liefst ook nog een klassieker ook. Vandaar: De Saint Honoré. Veel werk, maar lekker...

Labels:


Reageer
WANNEER GING MARIA NAAR DE HEMEL
In Georgië, net als in andere landen waar christelijk orthodox geloof populair is, wordt vandaag Maria Hemelvaart gevierd. De Katholieken geloven ook dat Maria naar de hemel ging, alleen was dat al 13 dagen geleden. Wellicht had ze een retourtje hemel-aarde tussendoor. En zo hebben we twee dagen feest.

Labels:


Reageer

vrijdag, augustus 27, 2010

DE KLEREN VAN DE KEIZER
Wij gebruiken de restaurantweek om “een kijkje in de keuken” te kunnen nemen bij een aantal horecagelegenheden. Niet dat we daadwerkelijk in de keuken worden toegelaten, maar het geeft toch een idee van wat daar zoal plaats vindt. Met name de keuken in een van de sterrenrestaurants had dit keer onze belangstelling. We zijn inmiddels een ervaring rijker en een illusie armer.
Ik dacht dat nouvelle cuisine een niet langer gehanteerde culinaire kunstvorm was, maar niets is minder waar. Er werden ons gerechten gepresenteerd die bestonden uit “zalfjes van worst”, “schuim van wortel” en een “ijsbonbonnetje van Japans zeewier”, en dat alles in hoeveelheden die slechts door schrapen van de borden konden worden gehaald. Het ontbrak er nog aan dat de ober eraan toevoegde:
“Als u klaar bent met het voorgerecht, kunt u beginnen het hoofdgerecht van uw bord af te likken.”
Nu likt de man thuis natuurlijk het bord ook weleens af, maar dan slechts nadat hij het eten daadwerkelijk tot zich heeft genomen.
Op het bord van het hoofdgerecht prijkten, naast stukjes speklap van een wel zeer speciaal varken, twee plakjes wortel en drie bloemkoolroosjes ter grootte van een speldenknop. Zo kon het restaurant, zelfs indien een volle bezetting aan de orde was, de hele week doen met een enkele bloemkool. Maar dan natuurlijk wel een zeer verse en speciaal voor deze gelegenheid ingevlogen bloemkool.
Chocola en fruit in het toetje waren verwerkt tot onherkenbare poeders, flexibele stangen en schuimen. Een kunstwerk, dat wel. Maar niet meer herkenbaar voor het oog of de smaakpapillen. Het aangeprezen hoge gehalte cacao kon niet worden geproefd in de spannende uitvoeringsvorm van het dessert.
Ik heb er in elk geval iets van geleerd. Ik ben dol op uit eten gaan in allerlei soorten restaurants, maar dit soort eten is niet “mijn ding”. Zonder overdrijven kan ik voor de prijs van een “diner voor twee” (inclusief een bescheiden fles wijn uit de laagste prijscategorie) ons hele gezin van zes personen een maand lang voeden met Worldcook gerechten. En dat vinden we nog lekkerder ook. De bloemkool gaat helaas slechts één maaltijd mee.

Labels:


Reageer

donderdag, augustus 26, 2010

DE KLEINSTE CAMPING VAN EUROPA
Als de beheerder van de camping enige commerciële ambitie had gehad, had hij het waarschijnlijk ”de kleinste camping van Europa” genoemd. Gelukkig had hij die ambitie niet, en waarschijnlijk was het ook niet waar geweest, maar klein was hij wel, de camping in de Ardennen waar wij belandden.
De helft van de oppervlakte werd ingenomen door stacaravans. De meeste waren lichtgroen door de mosafzetting en eruitziend alsof de laatste maanden geen bewoners waren langsgeweest. Zij leken er slechts te staan om de toevallige bezoeker ervan te overtuigen, dat het hier daadwerkelijk om een camping ging. Slechts één gezin voorzien van hond en badmintonrackets verbleef in deze tijdelijke behuizing.
Het tentenveldje was niet voorzien van enige electriciteit, kampwinkel, zwembad, kinderactiviteitencommissie of de tegenwoordig alom aangeprezen gratis Wifi. Je kon dus niet op je canvas campingstoeltje in de zeikregen voor de tent op internet checken welke zonnige reizen naar luxe oorden je beter had kunnen boeken.
Maar er waren goeie dingen: gratis douches die je niet na twee minuten bibberend met een kop vol sop laten staan omdat het muntje op is. Een speelplaats met zandbak. Een kabbelend beekje achter de tent doorlopend. Rust, ruimte en natuur. Op de internetzoektocht die wij thuis hadden uitgevoerd, kwam de camping helemaal niet voor. Maar het bleek precies wat wij zochten. Want wat is er nu leuker dan voor je tent zitten met een glas wijn en stokbrood met kaas, op een camping gedeeld door drie gezinnen, uitkijkend op heuvels en dennenbossen?

Labels:


Reageer

dinsdag, augustus 24, 2010

DE KRIMP VAN HET RUSSISCHE RIJK
Op 24 augustus 1990 vormden een groot aantal inwoners van de Oekraïne een menselijke keten als protest tegen de Russische bezetting. Ondanks dat hun land in 1919 als onafhankelijke staat werd gevormd, is het land intussen geannexeerd door de Russen in hun poging het Grote Russische Rijk nog groter te maken. Helaas, aan het eind van de 20e eeuw zet de krimp alweer in. De Oekraïners, die al te vaak door Stalin naar Siberië verbannen waren wegens hun opstandigheid, waren er klaar mee en werden onafhankelijk van Rusland. Daarmee komt er ook weer ruimte voor een eigen taal, cultuur en keuken. De liefde voor kool, waarschijnlijk ook door het klimaat ingegeven (het is niet alleen koud in Siberië, in Kiev kan het ook behoorlijk winteren), wordt door beide landen gedeeld.

Labels:


Reageer

maandag, augustus 23, 2010

WAT ZEG JE NOU VOOR DE VIJFDE KEER
Anna is druk met allerlei dingen en loopt na de lunch nog steeds in pyama.
"Anna, ga je eens aankleden!"
Ze luister niet.
"Anna, ga je eens aankleden!!"
Ze luistert nog steeds niet echt.
"Anna, ga je eens aankleden!!!"
Ze kijkt stug de andere kant op: "Wat zeg je?"
"Anna, ga je eens aankleden!!!!"
Nog steeds gekluisterd door andere prioriteiten: "Wat zeg je?"
"Anna! Ik zeg het nu voor de vijfde keer! Ga je aankleden!!!!!"
"Ja, wat zeg je nu eigenlijk voor de vijfde keer?"

Reageer

zondag, augustus 22, 2010

KAVIAAR TIJDENS RAMADAN
Het is Ramadan. In de landen waar men meedoet, zoals Iran, hebben veel mensen het zwaar. Ze moeten midden in de nacht opstaan om ontbijt te eten en hongeren door de dag heen tot de zon eindelijk onder is. In sommige landen is dat om 6 uur, maar in andere landen gaat de zon veel later onder en is de periode waarin men kan eten dan ook veel korter en als gevolg daarvan de honger groter. Er wordt aan het begin van de avond vooral veel zoetigheid gegeten, het liefst gefrituurd. Mij lijkt zo'n Iraans auberginekaviaartje dan lekkerder.

Labels:


Reageer

zaterdag, augustus 21, 2010

MAAR DAN NIET MEER WANDELEN
We zitten op de camping bij de boer. Het is Herma-vakantieweer en van de vier dagen regent het er dus drie, nagenoeg onafgebroken. Maar Anna heeft het ruim naar haar zin. Spelen in de hooiberg, in de speeltuin, in en uit tenten van andere kinderen rennen.
Ze heeft zelfs een uur paard gereden. Pa en ma zitten zich ruim te vervelen in de tent, terwijl Anna geniet. Op de halve dag dat het niet regent, besluiten we te gaan wandelen. De afgelegde afstand bedraagt maar liefst 5 kilometer, een ruim uur dus.
Na afloop van deze fantastische vakantie vragen we Anna:
"En, hoe vond je het?"
"Hartstikke leuk!!"
"Wil je volgend jaar weer?"
"Ja, graag, maar dan wel zonder wandelen...."

Nog 14 dagen en 20 recepten!

Labels:


Reageer

vrijdag, augustus 20, 2010

HOE WORDT EEN MENS HEILIG
De dag van Sint Stephanus wordt vandaag in Hongarije gevierd. In de 10e eeuw verbreidde hij het christendom en vestigde het koninkrijk Hongarije in een moeite door. Dit alles natuurlijk te vuur en te zwaard. Een paar duizend rollende koppen waren in die tijd nog niet zo bezwaarlijk, en op 20 augustus 1083 werd hij posthuum heilig verklaard.

Labels:


Reageer

donderdag, augustus 19, 2010

GEEF NOOIT OP
Op 19 augustus 1919 is Afghanistan onafhankelijk geworden van Groot Britannië met het Verdrag van Rawalpindi. Het kostte nogal wat moeite om de Engelsen te overtuigen dat hun heerschappij niet langer gewenst was. Drie oorlogen moesten maar liefst worden gevoerd. Eerst verloren de Britten, de tweede keer wonnen ze en pas bij de derde gaven ze het op. Ongeveer een eeuw later probeerden de Amerikanen meer succes te krijgen. L'histoire se repète, comme toujours.

Labels:


Reageer

dinsdag, augustus 17, 2010

ALS DE KALVEREN OP HET IJS DANSEN
Vandaag is Sint-Juttemis, van wie wij eigenlijk denken dat het niet bestaat. De dag bestaat wel, alleen dansen die kalveren niet op het ijs. Dit blijkt uit een 16e eeuwse Kroniek in Roermond. Bovendien is Sint-Juttemis geen man maar een vrouw, het is een van de namen afgeleid van Judith. Volgende keer dus even opletten, dat het beloofde wordt uitgevoerd op de eerstkomende 17 augustus.

Labels:


Reageer

maandag, augustus 16, 2010

EEN PAAR MINUTEN RENNEN
De Palio van Siena in Toscane is een paardenrace die al sinds 1287 georganiseerd wordt. De race vindt plaats op het Piazza del Campo. Een aantal districten van de stad worden geselecteerd om mee te doen. Er worden een aantal rondjes om het plein gelopen, en de totale race duurt niet langer dan enkele minuten. De voorbereidingen echter vergen maanden.

Labels:


Reageer

zondag, augustus 15, 2010

BRITS ETEN IN INDIA
Op 15 augustus 1947 werd India onafhankelijk van Groot Brittannië. De Engelsen, die in eerste instantie voor de handel kwamen, hadden stiekempjes het hele land overgenomen. De feestdag wordt overal gevierd met festivalsen vliegeren is populair.
De Engelsen namen de Indiase keuken mee naar huis; op elke straathoek in de grote steden zie je een Indiaas restaurant. In India heeft de Britse keuken blijkbaar geen onuitwisbare indruk achter weten te laten, want Britse restaurants zijn er moeilijk te vinden. De laatste "bubble and sqeak" namen ze op 15 augustus 1947 met zich mee terug.

Labels:


Reageer

zaterdag, augustus 14, 2010

ALLEMAAL JARIG
Vandaag vieren we een dubbele verjaardag. De verjaardagsvarkentjes zijn samen al ver over de honderd. Het is namelijk de verjaardag van oma, en die van onze eigen lieve heer des huizes. Sommige vrouwen kiezen een partner die op hun vader lijkt, ik wilde blijkbaar het liefst een man met dezelfde horoscoop als mijn moeder.
Wat zullen we maken, een lekkere taart om het te vieren of aardbeientaartjes?

Labels:


Reageer

woensdag, augustus 11, 2010

KOKEN VOOR KINDEREN
Vandaag wordt Internationale Jeugddag gevierd. Deze dag is in het leven geroepen door UNESCO. Een groot deel van de wereldbevolking is jong, maar soms ongeletterd, arm en met weinig kansen voor de toekomst.
Het is nu vakantie, en we kunnen iets met en voor onze kinderen doen. Lezen leren ze hier wel op school, maar koken? Zo vergroten ze dan toch in elk geval de kans op lekker en gezond eten nu en in de toekomst.

Nog 23 dagen en 27 recepten!

Labels:


Reageer

dinsdag, augustus 10, 2010

PLAGIAAT
Gisteren keken we naar de film "Julie en Julia". Het was een leuke film, en ik zag een jonge versie van mezelf - een licht obsessieve kook-weblogger. Voortdurend klonk het door de film heen:
"O, dat ben jij!"
"Dat lijk ik wel."
Zelfs de teller, die ik kort geleden op de website gezet heb, figureerde in de film.
Het leek wel plagiaat. Gelukkig ben ik al in 2004 met mijn keuken-activiteiten begonnen, dus wie wie nu eigenlijk plagieert blijft nog even in het midden. En ik ga het proces niet afmaken met het ontbenen van een eend. Wij doen het met een feestje en de eend blijft gewoon zwemmen. Op 4 september is het zover, 2.000 recepten en het Worldcook Food Festival. Heb je zin om te komen, stuur me dan een mailtje. Natuurlijk zijn uitgevers, jounalisten, beroemde koks en kookschrijvers ook van harte welkom):

Nog 25 dagen en 34 recepten!

Reageer

maandag, augustus 09, 2010

FEEST IN SINGAPORE
Op 9 augustus 1965 trok Singapore zich terug uit de Federatie van Maleisië. Een maand later werd het een onafhankelijke republiek. De dag wordt gevierd met parades in het Nationale Stadion.

Labels:


Reageer

vrijdag, augustus 06, 2010

KOKEN VOOR WERELDVREDE
Vandaag is het Atoombomdag in Japan. In Hiroshima bidt men voor een eeuwigdurende wereldvrede. Er wordt een minuut stilte in acht genomen om 8.15 in de ochtend, de tijd dat de atoombom ontplofte op 6 augustus 1945. Na 65 jaar is er nog niet veel succes geboekt. Atoombommen vallen er weliswaar niet meer zo vaak, maar strijdende partijen overal ter wereld zijn uiterst creatief in het bedenken van middelen om elkaar snel en in grote getale om zeep te brengen en in de pan te hakken. Misschien moeten we maar eens beginnen met "koken voor wereldvrede", als herdenken niet helpt. Zodat er geen vijand in de pan komt, maar juist iets lekkers.

Labels:


Reageer

zondag, augustus 01, 2010

DE ZWITSERSE EED
Op 1 augustus 1291 zworen een aantal Zwitserse staten elkaar te zullen ondersteunen en beschermen, en stichtten het Zwitserse Eedgenootschap. In 1889 werd de datum al vastgelegd als feestdag, maar pas in 1993 werd de dag na een referendum ook echt een nationale vrije dag. Er wordt vast en zeker vreugdevol gejodeld, maar ook Zürcher Geschnetzeltes gegeten.

Labels:


Reageer