<$BlogRSDUrl$>

donderdag, juni 28, 2012

CURRY UIT BALI
Nog een lamscurry uit Bali, Indonesië, om af te sluiten. Op Bali mogen ze, in tegenstelling tot de rest van Indonesië, ook varkentjes verorberen, want de meerderheid is hier Hindu en niet Moslim. Je ziet er ruikt dan ook dan ook overal varkentjes aan het spit.
We houden het bij lam; dat mag iedereen eten, behalve dan vegetariërs, kleine kindjes die lammetjes schattig vinden en mijn eigen zoon. Die vindt namelijk dat lam vies ruikt en zegt dan ter illustratie, als ik toch eens lam serveer omdat wij het wel lekker vinden:
"Je weet toch dat ik geen stinkende oude geit eet!"
So much voor de geweldige manier waarop ik de lamscurry urenlang op een zacht vuurtje heb laten stoven met een paar pepertjes. Een stinkende geit smelt namelijk niet op je tong.


Reageer

zondag, juni 24, 2012

IEDEREEN HEEFT GELIJK
Er zijn curries met verschillende soorten vlees, maar ook met vis. Baliti viscurr is wel een heel bijzondere. Er zijn verschillende meningen over de herkomst van Balti koken. Sommigen zeggen dat het uit Noord-India komt (inclusief Bangladesh), anderen zeggen uit Baltistan (een republiek in Pakistan). Deze gebieden liggen dicht bij elkaar, 50 jaar geleden hoorden ze zelfs nog bij elkaar, dus waarschijnlijk heeft iedereen gelijk. Hoewel er ook mensen zijn die beweren, dat Balti is uitgevonden door slimme Britse koks, en wellicht hebben die ook wel gelijk, want het meest bekende Balti restaurant is in Birmingham. De naam "Balti" verwijst ook naar de pan waarin het gerecht bereid wordt (ook Kahari genoemd) maar het kan ook goed worden bereid in een wok of grote koekenpan; de curry wordt geroerbakt (roergebakken?). Balti hoort lekker pittig te zijn.; en ik weet niet wie er nu gelijk heeft.


Reageer

woensdag, juni 20, 2012

THAISE BASILICUM
Curry wordt in veel landen gegeten. Het is vooral bekend uit landen als India, maar ook in Thailand weet men er weg mee. De Thai zelf beweren, dat hun curry heel anders is dan andere curries, en waarschijnlijk hebben ze gelijk. Het is wat pittiger, en eigenlijk niet in saus gestoofd maar meer geroerbakt. Bovendien gebruiken de Thai basilicum. Nu is die niet helemaal hetzelfde als onze basilicum: de Thaise is steviger en je kunt hem meekoken. Dit soort basilicum kan ik hier in het diepe zuiden van Nederland niet krijgen, en daarom doe ik het met verse basilicum uit eigen tuin. Ook lekker, je moet hem alleen pas op het laatst toevoegen.


Reageer

zaterdag, juni 16, 2012

VERDER NAAR HET OOSTEN
We gaan wat verder naar het Oosten - voor een paar lekkere curryrecepten. Hopelijk gaan de Nederlandse temperaturen zich ook navenant aanpassen aan de tropische temperaturen in de currylanden.
De kookwetenschappers worden het maar niet eens over het onderwerp "curry". Waar komt het oorspronkelijk vandaan, wat zijn de originele ingrediënten?
We beginnen met een eiercurry, uit Nepal. Daar is het tenminste niet altijd warm, zeker niet in de Himalaya.

Reageer

dinsdag, juni 12, 2012

NAAR BUITEN IN JE BLOOTJE
Kinderen van 15 jaar mogen werken, maar slechts in beperkte mate. Zo mogen ze niet achter de kassa, en moet de werkdag om 7 uur 's avonds over zijn. Helaas zijn kinderen van 15 jaar de goedkoopste arbeidskrachten die je krijgen kunt, en schuif je ze nog redelijk makkelijk op de onderste plaats in de hiërarchie - en zo niet, zijn ze vrijelijk inwisselbaar. Omdat het vaak kinderen zijn die ook naar de middelbare school gaan, zit de werknemer voor een dubbeltje op de eerste rang. Dat geldt ook voor onze plaatselijke supermarkt, die wij niet bij de naam zullen noemen omdat hij naar een olifant is genoemd. Deze supermarkt is tot 8 uur open en kan natuurlijk niet zijn 15-jarigen naar huis laten gaan, omdat de winkel er dan vreemd onbemand zou uitzien. Het vaste personeel is op twee vingers te tellen.
Daarbij werkt een groot deel van de 15-jarigen, vooral als ze aantrekkelijk zijn en van het vrouwelijk geslacht, wederrechtelijk aan de kassa, en een supermarkt met onbezette kassa's is helemaal tot faillissement gedoemd.
Als er op een goede avond even voor achten twee mannen in strakke pakken binnenkomen, gonst het door de winkel:
"Ze zijn er! De arbeidsinspectie..."
De doorsnee dorpsbewoner komt namelijk op dit tijdstip gekleed in joggingpak of spijkerbroek. De kassameisjes van 15 schieten achter de kassa vandaan, daartoe aangespoord door een zenuwachtige manager. Het zweet parelt op zijn voorhoofd, als hij amechtig hijgend twee magere vakkenvullertjes met zachte dwang de gang uitschuift:
"Vooruit jullie! Doe dat bedrijfsjasje uit."
"Maar meneer, we zijn nog niet klaar!"
Normaal gesproken zou dat misschien reden zijn voor lijfstraffen, of toch minstens ontslag op staande voet, maar niet dit keer.
"Geeft niks! Jas uit en naar huis!"
"Maar meneer, ik heb er niets onder aan!"
Door het laatste gangetje sluipen twee jongetjes, in half ontklede staat. Gelukkig is het zomer, en zien die meneren in pak niet zo veel - en mogen kinderen van 15 wel onbeperkt in een toneelopvoering meedoen.

Het recept hieronder heeft niet zoveel met de supermarkt te maken, alleen die Jumbootjes op de rand.

Reageer

vrijdag, juni 08, 2012

SPRAAKVERWARRING
Op zoek naar onkruid om mee te koken, strand ik bij de paardenbloem - daar staan er immers genoeg van in de tuin. Je kunt de bladeren gebruiken voor salade, die een beetje op rucola lijkt, maar natuurlijk veel goedkoper is. Goed in deze tijden van crisis, want zelfs een BTW verhoging heeft geen invloed. De bloemen kun je gebruiken voor een heerlijke marmelade.
In het Engels heet deze bloem "Dandelion", afkomstig van het Franse "Dent de Lion". Toen ik echter in Frankrijk een salade "Dent de Lion" bestelde, bleek het een groene salade met uitgebakken spekjes, die slechts genoemd was naar de lokale berg. Die berg heette dus "Dent de Lion" - was dat dan een paardenbloemberg (een soort molshoop)? Een slechte zaak, zo midden in het skigebied.
Maar goed, wij houden het bij die gele bloemen. Paardenbloempesto is overigens ook niet te versmaden.


Reageer

dinsdag, juni 05, 2012

ROTOLO
Niet alle Italiaanse gerechten zijn zo makkelijk te maken als insalata mista. Neem nu een rotolo - zelfs Jamie Oliver, die altijd doet alsof culinaire exercities vanzelf gaan, adviseert om een week van tevoren te gaan oefenen.
Maar dat hoeft gelukkig niet. Aangezien rotolo eigenlijk gewoon een opgerolde lasagna is, kun je er, ingeval van mislukken, gewoon een lasagna van maken. En als je het de eters niet vertelt, weten ze het ook niet. Tadaa! Heerlijke lasagna!!


Reageer

zaterdag, juni 02, 2012

INSALATA MISTA
Insalata mista, klinkt dat niet veel poëtischer dan "gemengde sla"? Je kunt het serveren als voor gerecht met een stuk ciabatta of bij het hoofdgerecht. Ongetwijfeld zijn er duizenden verschillende recepten, afhankelijk van het seizoen en de regio.
Deze versie is Toscaans, en heerlijk fris in de zomer. Denk aan de cipressen, lekker glaasje wijn erbij, versgebakken focaccia, voeten op tafel, klaar! Wie wil er nu nog op vakantie? Of regent het weer?


Reageer