<$BlogRSDUrl$>

zondag, februari 24, 2013


PAARD IN DE KEUKEN
Beduvelarij in de supermarkt lijkt vandaag de dag bon ton. Paardenvlees bijvoorbeeld vind je overal, en niet alleen in de manege. Het zit ook in chili con carne van Iglo en frikandellen zowel als in lasagne van Ome Appie. Zelfs het befaamde biefstukrestaurant Piet de Leeuw in Amsterdam heeft sinds jaar en dag paardenbiefstuk op het menu staan, al stond het niet als zodanig op de menukaart. Op de kaart staat namelijk "biefstuk", en dus meent de eigenaar niets misdaan te hebben; hij heeft immers geen "rund" vermeld? Ik heb er vele keren smakelijk gegeten, toen ik nog jong was en optiehandelaar - nooit geweten dat er een paard aan te pas was gekomen. Ik ben er zeker van dat mijn collega's het ook niet wisten.
Nu heb ik zelf geen bezwaar tegen het eten van paardenvlees, maar met een fervent paardenmeisje als dochter hoef ik er niet mee aan te komen. Kroketten, frikandellen en andere kant-en-klaar waar zijn voorlopig dan ook uit den boze - er mocht eens een stukje Amerigo in zitten. Aangezien het leven niet volmaakt is zonder vette happen, maken we nu zelf kroketten. Lekkerder dan welke kroket ook - met of zonder paardenstaart.


Reageer

zondag, februari 17, 2013


ONGEBROKEN HART
Valentijnsdag is al weer enige dagen geleden. Gedurende mijn gehele vruchtbare leven heb ik nog nooit iets moois mogen ontvangen van mijn geliefden ter viering van deze gelegenheid. Steevast mompelden zij, dat men op Valentijnsdag de anonieme geliefdes zaken toestuurt, en ik was immers niet anoniem. Dezelfde redenering dus als: "Met moederdag krijg je niks, want jij bent toch mijn moeder niet?"
Een goed excuus is het halve werk. Uit wraak bak ik Valentijnskoekjes een paar dagen te laat. Uiteindelijk vind ik het best, de hele commercie spreekt mij toch niet zo aan. Een kadootje hoef ik niet, een langdurig ongebroken hart is meer dan voldoende. De koekjes halen het volgend jaar echter niet zonder kleerscheuren.


Reageer

zondag, februari 10, 2013

GOEDE VOORNEMENS
Goede voornemens, zul je denken, horen bij het Nieuwe Jaar. En dat Nieuwe Jaar is toch al enige tijd geleden aangebroken? Gelukkig is het jaar iets wat wij mensen zelf hebben bedacht en begint het nieuwe jaar dan ook niet altijd op 1 januari. Zo kun je gedurende het hele jaar goede voornemens maken en uitvoeren - of zoals gewoonlijk vergeten. Ik heb weer het voornemen om regelmatig heerlijke recepten en binnen- en buitenlandse wetenswaardigheden die iets te maken hebben met eten te gaan publiceren. Het is weer een paar maanden niet gelukt. Werken, werken, werken, en nog eens werken zaten in de weg; maar dat gaat nu even niet meer gebeuren. Eten, koken en een beetje werken worden het nieuwe adagio. Het nieuwe jaar begint vandaag in een aantal landen in Azië, waaronder Vietnam. Daar serveren ze Bán Chu'ng, een rijstcake die in bananenbladeren gekookt is. Dagenlang heb ik verdwaasd door ons bos gelopen, maar de bananenbomen waren allemaal verdwenen; met bakpapier gaat het echter ook uitstekend.


Reageer